Over ons

Een sprookje werd geboren in Haacht, waar Henri samen met zoon Danny jaar na jaar weer super prestaties neerzetten. Alle uitslagen op de snelheid moesten eraan geloven! Snoeihard sloegen ze week na week toe op deze korte afstand. Maar vanaf begin jaren ’90 ontstond er een wending, hun duiven wisten zich tussen de kop van het peloton te plaatsen op de grote halve fond. Met meer regelmaat aan overwinningen kwamen ze al snel aansluiten bij de betere hobbymelkers in België. Alles werd in een versnelling gebracht door in 1998 de ‘Gouden Duif’ te winnen. Sindsdien is ten huize Van Avondt, al duiven wat de klok slaat. Zo proberen ze zich te specialiseren op de grote halve fond.

Met een onverschroeibare kwaliteit aan duiven waarvan de basis in deze beginjaren bij Gommaire Verbruggen lag, gingen ze door op hun elan. Zo haalden ze in 2002 hun eerste gouden palm binnen met de jonge duiven op de nationale vlucht vanuit La Souterraine.

Deze prestaties bracht hen in contact met de familie Herbots, waar men tot op heden nog een zeer goede samenwerking en vriendschap mee verschaft. Dit leidt alleen maar naar nog grotere successen waardoor het Van Avondt-duo zich nestelt tussen de grotere jongens.

In 2007 behalen ze 1ste nationaal As-duif grote halve fond KBDB, met ‘Million’. In 2008 2e nationaal As-duif grote halve fond KBDB, met ‘Super Million’, uit dezelfde ouders (‘Flor’ X ‘Linda’). Dit leidt naar een nieuw stamkoppel op de kweekhokken in Haacht. Deze stempel is de dag van vandaag nog steeds het handelsmerk van hun Million-kolonie.

Inmiddels heeft vader Henri, genoodzaakt wegens ouderdom, een stapje opzij gezet. De duiven verhuisden sinds 2014 richting Wespelaar waar Danny de kolonie aanvoert, samen met zoon Nick. Zij doen hun uiterste best om de prestaties van in Haacht te evenaren, en alsnog beter te doen.

Hun duivenbestand bestaat uit 30 kweekkoppels en 120 jonge duiven die men elk jaar uitspeelt op de nationale vluchten van de grote halve fond. Momenteel verkiest men in Wespelaar om niet te spelen met jaarse of oude duiven. Dit maakt het nog moeilijker voor hen om hun weinige kansen te benutten. Ze laten de duiven spreken, en dit met week na week schitterende uitslagen.

De duivenrassen die je op het hok kan terugvinden: Verbruggen Gommaire, Engels Flor & Zonen, Baertsoen Michel & Linda, Herbots Gebroeders, Menten Ronny, Jespers-Vanderwegen, Tournelle Davy, Vervloesem R&P.

De liefde van grootvader, zoon en kleinzoon voor de duivensport verschuilt zich niet in de uitslagen, maar in de passie voor hun duiven.

Sportieve groeten Henri, Danny & Nick Van Avondt.